Slovensko je krajinou s dlhodobou tradíciou ovčiarstva. Výrobcov ovčích syrov alebo výrobkov z ovčieho mlieka je mnoho. Niektorí výrobky vyrábajú len ovčieho mlieka, niektorí z dôvodu lacnejšej výroby využívajú kombináciu ovčieho a kravského mlieka. Ako môžete vedieť, že nakupujete od poctivého výrobcu, ktorý výrobky vyrába len ovčieho mlieka?

Zlatá ovca – 100% ovčie

Všimli ste si už takýto symbol na obale výrobkov – syrov, bryndze, prípadne žinčice? Nie? Je to významné označenie, ktoré odlišuje poctivých spracovateľov ovčieho mlieka od falšovateľov, ktorí sa len „vezú“ na vlne záujmu o ovčie produkty. Označenie hovorí o tom, že výrobca získal certifikáciu od Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku a môže svoje výrobky označovať logom „Zlatá ovca – 100% ovčie“. Spotrebiteľ si pri nákupe takto označených výrobkov zároveň môže byť istý, že pri výrobe výrobku sa nemieša slovenské a zahraničné ovčie mlieko. Mnohí chovatelia často súperia s konkurenciou, ktorá síce vyrába bryndzu na Slovensku, ale nie vždy v plnom objeme pochádza zo slovenského ovčieho mlieka.

Tradícia ovčiarstva na Slovensku

Vedeli ste, že prvá bryndziareň na Slovensku vznikla už v roku 1787 v Detve? A prvé zmienky o ovčiarstv siahajú ešte ďalej. Ovčiarstvo na Slovensku má naozaj dlhodobú tradíciu. Je potrebné ju zachovať. Po stáročia ju zachovávali a zveľaďovali naši predkovia a v súčasnosti sa o to snažia poctiví výrobcovia. Pomôcť môže každý na Slovensku. Môže podporiť toto odvetvie a pomôcť mu nájsť si stabilné miesto na slovenskom trhu. Je na každého osobnom rozhodnutí, ktoré výrobky sa rozhodne nakúpiť, v mnohých prípadoch rozhoduje ekonomický faktor, nižšia cena. Ale aká je kvalita výrobkov? Kto je výrobca? Je to skutočne poctivý spracovateľ ovčieho mlieka? Pomôcť pri výbere vám môže certifikát, ktorý už teraz poznáte - Zlatá ovca – 100% ovčie.